péntek, szeptember 5

Elbeszélés


Minden túl szép volt.

Reggel ismét lenyomtam a telefont, amikor hét órakor zaklatott. Kellemesen aludtam tovább, gondoltam félálomban, úgysem vagyok ma még időhöz kötve. Majd felkelek. Anya azért felkeltett, így indulhattam el mégis. Nyári, napsütéses őszi reggelre ébredtünk Lucia hőségriadóról beszél az elborzasztóan csúnya Nap-keltés időjárásdíszletben. Ma nem érdekel, hogy viccesen mutat, mert úgy néz ki, mintha levágták volna a lábát térdből, ezenkívül úgy sétálgat abban az átok díszletben, mintha valami hiper-szuper dizájnja lenne. Mindegy, a kávé így is finom volt, pakolom a ruháim a zöld táskámba, lassan csak felköltözöm Pestre. Kocsival visznek a vasútállomásra, gyalog mostanában lehetetlen felénk, mindegy, majd egyszer biztosan készen lesz a mindenféle új út és áruház. Vasútnál kiszállás.
Még nem jön a vonat, az indulási idő előtt fél órával viszonylag ritkán indulnak a vonatok, hacsaknem a fél órával korábbi vonatról van szó, de az meg nem fél órával indul, hanem pont akkor. Kuss, bölcsész! Ez van, még belefér egy kis rágicsa, vagy egy kis reggeliszerűség. Még jó, hogy a Joker ott van Jolly Jokernek mindig, most is. Sajtos meg tepertős Fornetti, majdnem friss mindkét féle, 100%-os, valaki Sznobi szörpnek nevezné, Milka Rudi, meg csúving gám. A nap egészen szépen süt, a néni kék köpenyben söpör egy szép, zöldablakú ház előtt. Kezd gyanússá válni a dolog...

A vonatot takarítják. Végre matrica kerül arra a listára, amihez semmi közöm elvileg, vagyis jobb, ha inkább nem is látom. Tisztább nem lett sokkal, sebaj. Leülök egy még üres helyre. Hamarosan nem csak én töltöm az ott teret. De előbb rögzítsük, idézzük vissza az előző idilli képkockát. Balázs ül, lábát valahogy kényelmesen helyezgeti, hátradől, eszik-iszik-nassol, ablakon keresztül napfürdőzik, nagy levegőket vesz, nem tüsszög, nem allergiás éppen, megy Pestre, most jókedvvel, vesz magának ezt-azt, ohmmmmmmmmm.
Pí-pí-pí-pí - közbecsipog a vonat ajtaja. Jön valaki, ismerős az arca, bár csontosabb az arc, mint annak idején.
Ilyenkor már olyan pontosan látom, mi a helyzet, de akkor nem vagyok okos, csak cselekszem, olyan, olyan bután, gyorsan, egyszerűen. Naná hogy mosolygósan, hangosan, integetve köszöntem, épphogy nem kínáltam hellyel, de innen már minden automatikusan jön, persze, nem foglalom senkinek, ülj le.

Most úgy terveztem, azzal tolom arrébb a dolgot, hogy annyit írok, folyt. köv., aztán holnap folytatom. Az úgy nem lenne jó, akkorra elveszteném a saját fonalamat.

Név nélkül, jellemvonásokkal mondom el, ki volt az. Aki olvas engem, az talán nem is ismeri, ő meg szinte biztosan nem olvas engem, s attól tartok, hogy ha mégis idetalálna valamilyen véletlen folytán, idáig már nem jutna a bejegyzés olvasásában, szinte biztos, túl hosszú lenne, túl sok betű, meg különben is, miért kék és narancssárga, mi ez a bloghülyeség... Ne szaladjunk előre. Szóval írjuk le őt: közös magyartanárunk anno csak úgy jellemezte őt, hogy bunkó. Nem vagyok benne a mai napig sem biztos, hogy becézte őt, amikor hozzátette nevéhez azt, hogy -ka, ez egyértelmű kicsinyítés volt, hát ilyenek ezek a kicsinyítőképzők és magyartanárok :-) . Régen osztálytársak voltunk, akkori énem biztos barátjának nevezte volna, a mai bármennyire is nagyképűségnek, beképzeltségnek tűnő, legszívesebben letagadná. Nincs mit tenni, a mostani énem egy régebbi énemre épült rá, teljesen nem tagadhatom meg az akkori valómat, sem azokat, akik alakították, ez van.
A vonat ilyen lassan még nem tette meg az Esztergom - Bp. Margit híd távot, bár mostanában igen sokszor próbálkozott. A legjobb témánk az volt, amikor a régi osztálytársakról beszélgettünk, egyrészt, mert sok van belőlük, másrészt, mert addig sem volt kínos csönd, mert én sajnos nem tudtam mit kérdezni. Biztosan kíváncsi lettem volna valamire, de csak olyat tudtam volna kérdezni, amire nem kaptam volna olyan minőségű választ, amire vártam volna. Szóval nagyokat vicsorítottam a komfortmozgásként megjelenő mosolygásommal, ezenkívül észrevettem, hogy ha nem őszintén nevetek, akkor sziszegni kezdek a kacagás helyett. Miről is beszélt? Miért beszélt azokról? Most sem tudom. Én tényleg nem kérdeztem semmit, sőt, kitaláltam, hogy egy idő után majd zenét hallgatok, úgyis úgy alakul majd, hogy ellaposodik a beszélgetés. Terveztem azt is, hogy korábban leszállok, de ezt elvetettem, mert megkérdezte, meddig megyek, akkor rontottam el. Azt kellett volna mondanom, hogy igazából most jöttem Esztergomba, csak még nem szálltam le a vonatról, mert elfelejtettem, köszönöm, hogy figyelmeztetett, elköszönés.
Ehelyett meghallgattam hogy vezet jogosítvány nélkül két éve, hogy milyen fa**a gyerek ő is, meg az unokabátyja is, jaj annak, aki velük újat húz. Jaj, mit teszek?
Most jön a már ígért folyt. köv., mert már összevissza nyomogatom az ismeretlen billentyűket, két percig tartott míg megtaláltam a csillagot, és már így is kitakar mindent ez a bejegyzés. Snitt.

csütörtök, szeptember 4

EMBEREK közt


Ez történt korábban:
Balázs új vállalkozásba kezd, ám sokan féltik őt a nagy váltás miatt. Később kiderül, lehet hogy nem is féltik, inkább csak kíváncsiak rá, mit produkál az ifjú titán. Balázs elutazik a fővárosba, hátha kap egy kis ihletet, ezenkívül találkozott azokkal az emberekkel, akikkel elkövetkező félévét tölteni fogja...

Új élet vár...
Metróról le, metróra fel, egy kis villamos. A metrón unott arcok. Furcsa tekintetek, hiányos mosolyok, idegen hangok. Pestiek. Nem beszélgetnek, nem találkoznak ismerőssel. Legfeljebb akkor látni beszélgető embereket, ha együtt indultak útnak, vagy ha esetleg megbeszélték a találkát. Olyan nem fordulhat elő, mint itt Esztergomban, hogy az ember elmegy intézni a dolgát, aztán annyi ismerőssel találkozik, hogy éppen odaér zárásra a bankba. Suhannak az emberek, tudják mikor kell felállni a metróban, ők már nem nézik az ajtó fölötti kiírást, hogy éppen hol tartunk, s aki nem vigyáz, azt elütik. Összeizzadnak, közretüsszentenek. Néznek, félelmetes. Vagy észre sem vesznek, ez még félelmetesebb. Csak ülnek egymással szemben, nézik a szembenülő mögötti hirdetést, aztán esetleg stírölnek egy másik utast, de ahogy lebuknak, elkapják a fejüket, sietve az órájukat keresik. Csimpaszkodnak, lebegnek a metró szelében. Odakinn érdemes óvatoskodni, táskát előrehúzni, sokszor hátranézni a sín mellett, kontrollálni. Leszállás után kijáratot keresni, középen menni, nehogy a falnak passzírozzanak, aztán vigyázni a masírozó tömeggel, akik attól félnek, hogy lekésik a következő szerelvényt, vagy magát a mozgólépcsőt. Szépeket, néznivalókat csak ritkán látni odalenn. Néha azon kapom magam, hogy a mozgólépcső melletti hirdetéseket nézem, nem pedig a mozdulatlan haladó, kitérő embereket, pedig még bámulhatnám is őket, mert úgysem találkozunk többé. Jönnek az erőszakos szórólapozók. Bezzeg én milyen kedves voltam, amikor a nyári program szóróanyagával jártam a teret, ha nem kérték, én ugyan nem adtam, ezek meg szinte megdobálnak a mocskos fecnijükkel, jó hogy nem tömik bele a zsebembe, csak vigyem már. Már bérletem is van. BKV is, MÁV is. Olyan komfortos érzés csakúgy felpattanni, felszökkenni egy-egy járműre lyukasztás nélkül, büntetlenül. Már majdnem otthon érzem magam a Combinón, de csak mert oda emlékek kötnek. Mikor lesz nekem emlékem az Örs vezér térről? Szeretnék már ott is otthon lenni. Bár a BKV alvilágában laknak ismerősök. Ott van például a harmonikás, aki a Somewhere Over The Rainbow-t játszotta, vagyis csak néha játszotta azt, mert nem mindig lehetett ráismerni. Arra azonban jó volt, hogy eszembe jusson egy ameliepoulin, csak így egyben, mintha már jelszó lenne ez a név. (A GbZ-view internetszolgáltatója szeptember 1-jétől a gborz.com .) Meg eszembe jut a sárgaköves út, mindig azon kell menni, mindegy ki jön szembe.

Ismeretlen szerző

Emberek közt

Mintha három sávra osztódna a tér.
Balomon a régi jóság,
Jobbomon az új miért,
Közepemen én lakok.
Különc vagyok, muszáj.
Mit akarok?

Utálom a semmittevést, rühellem a változást,
Nem akarok mindenáron májmosást.
Benézek mindig, úgy csinálok rendet,
Vagy szórom a szemetet,
S hazamegyek.
Otthon legyek!

"Én prototípus vagyok, egyedi darab,"
Nem leszek soha rímrab,
Ha jól esik, ezt eszem,
Ha szégyenlem is, azt teszem.
Felteszem: nincs eszem.
Mit tegyek?

Bölcsész leszek,
Átnevelek,
Nap-keltében én is leszek.
Költözésre szól az ének,
Költözésre mit vigyél el?
Akármit, már nem földi vagy, s nem vagy százszor te boldogabb.