hétfő, október 27

Harmónia


Felkelni egy rendes szobában fél kilenc táján. Felporszívózni, mert jólesik, olvasni, vagyis tenni, amit kell, beosztón. Mezítláb járni s a ritkán hordott nyugtató nadrágban, a lennadrágban lenni zöld pólóval. Járkálni a lakásban, mint egy szépen bevilágított filmdíszletben, hiszen a felhők mögül csak ritkán süt ki a nap, de felkiáltóan fényesen. Nyelni a kávé aromáját, majd újra belekortyolni. Rég fújtam szét ilyen erősen a felhőimet, most olyan tiszta a levegő, kellemes lélegezni. Rájönni, mi az, ami engem éltet, megköszönni annak, aki ráébresztett, hang nélkül is. Éltet a körülvevő világ, mitől szabadulni már nem akarok, s éltet az a világ, amit én teremthetek, ha akarom, s akarom. Ez már nem is csak test és lélek alkalmi összhangja, ez már egy szelete annak, amit tovább viszek elemózsiának; ez a boldogság, amit már építhetek tovább.
Jó most ez a kis hűvös, én a hűvöset szeretem, a perzselő hőség maradjon a szaunáké.
Most megyek, olvasok tovább…

vasárnap, október 26

Nyolchetes


Mi az a nyolchetes advent? Nos, nem én találtam ki, vagyis talán ezt a kifejezést igen, bár attól, hogy én nem hallottam, még használhatta eddig bárki. Szóval ez egy létező jelenség, nem az én agyam szüleménye. Creeping christmas. Azt hiszem, így tanultuk angolórán. Arról van szó, hogy mennyire kicsúszott a négyhetes adventi időszakból a karácsonyra való készülődés, tulajdonképpen nyolchetessé vált. Mert csak tessék megnézni majd november elseje után a polcokat a boltokban. Nem hagyták még ki egyik évben sem a lehetőséget teszkósék, hogy amint ki ment a divatból a nem is tudom mikor meg minek divatba jött Halloween-kellékek, meg amint rajtuk maradt az x raklapnyi mécses és giccses művirág és műkoszorú, a fősoron hirtelen karácsonyfák és díszei kezdenek sorakozni, s nem lepődnék meg azon sem, ha a napokban már mikuláscsomagokkal találkoznék az édességsoron, bár mióta megújult a lelkem, nem sokat megyek arrafelé, inkább a szomszédos Müllerbe megyek napi csoki- és marcipánadagom beszerzéséért. Mert 155 forint az semmi 100 gramm marcipángolyóért, és persze nem gagyi, mert ZM,(Zentis Marzipan, félreértések elkerülése végett) bezonyám.
Arra már magam sem emlékszem, hogy pontosan hogyan kezdődött ez a mondatom, de a lényeg egy: a nyolchetes advent az van, kérdés, hogy jó-e. Persze, tudom hogy a multiknak jó, inkább arra vagyok kíváncsi megint sorozatnak induló bloggörcsölésemben, hogy ez ránk érző emberekre miként hat. Remélem többet tudok ebből kihozni, mint eddigi sorozataimból, azzal vigasztalom magam, ha azokból nem azt tudtam kihozni, amit akartam, mert a médium nem stimmelt, talán majd egy másik csatornán keresztül.
Ja, ezt azért írtam, mert látom újdonsült szavazásom eddigi eredményén, hogy olvasóim nem nagyon tudják mire vélni a dolgot, gondoltam kisebb magyarázatra szorul, tán ennyi elég, a többi meg érkezik majd időben. Vagy idő előtt?
A felső képen az van a háromsoros idézet alá írva, hogy agyment. Agyament lenne a helyes, de az nem rímel annyira az adventre, ezért esett rá a választás. Régen, mikor azzal töltöttem szabadidőmet, (6-7 éve?) hogy tévéműsorokat találtam ki, azt ötlöttem ki pont ebben az időszakban, hogy lehetne egy Advent nevű tévéműsor, ahol normális kérdéseket tesznek fel napközben a nézőknek, este meg van egy műsor, ahol sok dolgot lehetne nyerni. Milka szaloncukrot, sokat, szilveszteri síelést, profi dekoratőr által feldíszített karácsonyfát, vásárlási utalványokat. Rengeteg támogató kellene egy ilyen műsorhoz, és hogy valóban ajándék legyen az egész a nézőknek, a telefon és sms alapdíjas lenne, mert valamelyik szolgáltató támogatója lenne a műsornak, szóval még mobilokat is lehetne nyerni. Kicsit nyálasnak hangzik az egész, meg hasonló formátum már el is terjedt azóta, de az az adventi adó érzés még hiányzik szerintem azóta is a tévékből, s jó lenne már tudomásul venni, hogy a néző nem kaphat akármilyen tartalomnélküli szolgáltatást, mert a néző fizet, nem is keveset, hiszen több reklámot néz, mint gondolná, s miért ne lehetne ebből haszna, miért ne lehetne ez egy afféle kereskedelmi tévés évvégi adóviszzatérítés?

Íme egy régi terv, ilyen lett volna a hirdetése a képújságban...



Egy másik terv, ez már egy Bástya Áruház átalakítási variáció karácsonyra, ez is kb. 6 éves.



Képújság megint, ne tévesszen meg senkit a dátum, szinte biztosan 2002-es, mert voltam olyan előrelátó, hogy egy évre előre terveztem... :-)



Még karácsonyi tévéműsor is van ám azon a képújságon vagy nagyon modern teletexten, már nem is tudom, mire gondoltam inkább...



Egy tévének székháza is van. Voltak jobb terveim is, de ez akadt a kezembe.



Belülről, stúdiók, azt hiszem mondhatom, kissé egyiptomias felfogásban...



Egy másik tévéstúdió, avagy a kissé abbamaradt Embereknek 5-6 éve még stúdiója is volt.