csütörtök, november 20

Közös valóság


A hét napjainak több mint ötven százalékát Pesten töltöm. Ez négy nap. A napom hatodrészét utazással töltöm. Van időm gondolkodni. Van időm bedugni a fülemet, s azzal, hogy kizárom magam ezzel, még ebből a közös valóságból is kirúgom magam, ha a Venn-diagram egyik része én vagyok, a másik pedig az, ami éppen körülöttem van, akkor ez a két rész egymás mellett van ugyan, talán még hat is egymásra, de még véletlenül sem metszik egymást, nincsen közös részük. Azt nekem ne mondja senki, hogy már az is közös rész, közös valóság, hogy egy intézménybe járunk. Pillanatnyilag közös rész, de igen hamar fény derül arra, hogy mégsem. Ez olyan, minthogy a sínpárok egymás mellé kerülnek a rendező pályaudvarokon. Ugyanarra tartanak, ugyanonnan jönnek, vagy legfeljebb ellentétesen közlekednek, de mégis elhaladnak egymás mellett, ha kicsit nem figyelnek, összeütköznek. Az egyik azonban erre megy tovább, a másik meg arra, s ez nem is baj, ez a dolgok rendje. Mégsem vezet minden út Rómába, s nem is lenne jó, ha az ember elindulna, s esélye sem lenne máshova érkezni, csak oda, ahol már millióan vannak. Zsúfoltan, mint a heringek, egyik sem kerül feljebb, mint a másik, még akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy feljebb való.

Tekintetek a vonaton. Ha sokáig nézem őket, belelátok az emberbe. Mégsem nézem sokáig, mert az a másik ember nem olyan, mint én, ő egy részt nem is néz rám, másrészt, ha éppen rám nézne, nem értené, mit bámulom. Mit néznék rajta? Na, mit? Nem láttam még olyat, mint ő. Ha láttam volna, lehet, hogy ismerném, s őt nem zavarná, ha nézném, nem nézne teljesen hülyének. De nem láttam, kíváncsi vagyok rá. Látom az öltözetét, szemüvegét, cipőjét, a könyvet a kezében, s azt, hogy hoppá, most ő is rám nézett. Elkapom a fejemet, mielőtt még konfliktus támadna abból, hogy ki kit, mikor, hogyan nézhet. Kit nézhet a saját szemén keresztül. Nem koptatva azzal azt, amit néz. A nézett nem lesz kevesebb általa, csak a néző több. A nézőnek sokkal nagyobb a kockázata, hiszen nem állítja senki, hogy a nézett őt pozitívan befolyásolja, bizony ott van a negatív oldal is. Nézni egy abszolút energiavámpírt annyit jelent, hogy a néző aláírja a saját halálos ítéletét, a nézett mindjárt kapcsolatot létesít, s nincs az az isten, aki elhallgattatja.

A világ már közös valóság. Nem mondom, hogy mindig az volt, de amióta létezik olyan technika, amely lehetővé teszi, hogy az ember testileg, de akár (csak) lelkileg megváltoztassa helyét, azóta az. Persze nem az egész világ, csak a világnak azon részei, akik tudnak arról, hogy tudhatnak másról is. Nem biztos tehát, hogy egy tévéműsor kedvéért joga van egy embernek odapofátlankodni a busmanok ősközösségébe. Mi nem tudunk nekik annyit adni, amennyit ők nekünk, viszont mi tudunk tőlük akkor is kapni, ha nem veszünk el tőlük, ha nem adunk nekik úgy a miénkből, hogy azzal veszünk el a legtöbbet.

Közös valóság a múltban, a jelenben, s talán a jövőben. A múlt az biztos, bár a legbiztosabb akkor volt, amikor jelen volt, viszont azt nem mondhattuk, hogy na most van közös valóságunk, hiszen mire ezt kimondtuk, az már egy másik most volt. Tekintsünk el ettől, mondjuk azt, hogy a most az egy időszak, s akkor van időnk kimondani ezt a szót. Évek, melyek legalább kettő érző léleknek jelentettek valamit, mi több, ugyanazt jelentették. Ki dönti el, hogy ugyanazt érezték, egyáltalán hogy lehet ugyanazt érezni? Ugyanolyan szenvedések, ugyanolyan örömök, egyszerűsítve közös élmények, közös alkalmazkodás, esetleg közös szocializálódás kialakíthatja azt, aminek következtében elég egy fél mosoly, egy fél történet, de akár egy szó, vagy egy mellkasvakarászás, s máris előállt a régi most a most mostban. S azon vesszük magunkat észre, hogy igen is kommunikálni kell minden érzésünket, hátha azt érzi más is, s ha nem vagyunk egyedül a problémával, legalább feleződnek a gondok. S ha még többen birtoklunk egy gondot, akkor azt addig kell osztanunk egymás között, hogy mindenkinek jusson belőle, hogy mindenkinek egy morzsa marad csak belőle, s azt minden lelkifurdalás nélkül eldobhatjuk magunktól, akkor a gond csaknem megszűnt.

Csak egy szóra van szükség. Akár egy köszönésre, egy jelre, hogy segítségre van szükség, egy nagyobb lélegzetvételre, s ha létre kell jönnie, ettől létre fog, ha meg nem, hasznos tapasztalattá válik. Ami ugyan nem kellemes, mert nem kellemes az sem, ha belenyúlunk a forró olajba, főleg utána, mert közben talán észrevehetetlen, de legalább ott maradt örökre agyunkban, hogy ez nem az, amire nekünk szükségünk van.

Azt az egy tekintetet keresem, aki most éppen rám néz, s azon gondolkozom, mi társul a fejében a képhez, amit rólam rögzít. Mit láthat rajtam abban a helyzetben, amiben ő is van, amiről esetleg hasonló a véleményünk, mégsem mondjuk ki, mert tartunk az elutasítástól. Csak ettől tarthatunk, csak ez lehet a baj, de mondjuk még az is baj lehet, ha felszínesek vagyunk, s csak azért nézünk ki a fejünkből, mert miért ne tehetnénk.

Valamiért most nagyon beborult, most meg rám kiabál a nap, hogy itt vagyok még. Nem tudom honnan indultam, s eljutottam-e egyáltalán valahova, de számomra fontos helyeken jártam, még akkor is, ha egy olyan országban kirándultam, amelyet sokszor már nagyon unok, s nem is értem miért kell róla beszélni, hogy létezik, főleg azért, mert az is állandóan arról tépi a száját, hogy mi létezik, meg mi nem. Minden létezik, ami körülöttünk van, amit kaptunk, vagy amit mi alakítottunk ki, s amit legalább két lélek létezőnek talál. Így az is létező lehet, amit az ember leír, s nem a betűk egymásutánjáról beszélek, hanem a mondanivalóról, amit közvetít a karakterek által. Hiszen ha legalább egy ember egyet ért avval a mondanivalóval, s miért ne értene, már megvan a szükséges két lélek. Én még azt sem zárom ki, hogy az is létezik, ami csak két külön lélekben létezik, s soha sem találkoznak egymással. De talán így még tovább lehet menni, minden létezik a mai világban, amit az ember képes kitalálni, s az már csak részletkérdés, hogy képes-e kivitelezni, nem az a művészet.

És akkor mi az pontosan, kérdezheti most bárki, s micsoda közös valóságot teremtettem azzal, hogy ennyi embert felháborítottam azzal, hogy azt mondtam, nem ez a művészet, aztán abba is hagytam. A művészet tehát az lenne, ha lenne egy olyan masina, amely képes előállítani olyan jeleket, amely egységesen fejez ki érzéseket, akár a kettes számrendszer segítségével, nem tudom. A mobiltechnika segítségével ezek az érzések felkerülnének egy nagy rendszerbe, s rögtön megszületne az, amire talán titkon mindenki vágyik, vagy nem is annyira titkon: megszületne a rendszer, amely segítségével a világ bármely tájáról megtalálhatnánk azt az embert, akivel abszolút közös a valóságunk. És ehhez már csak az agynyomtatót kéne kifejleszteni, amiről azt hallottam múltkor, hogy lassan kialakulhat, bár a hír nem így hívta, s lehet, nem is ez a legszerencsésebb elnevezés.

Lám, ez történik, ha valakinek egyszer visszanéznek a szemébe, mint a filmekben, s az a valaki állandóan rögzíteni akarja minden belső rezdülését. (És filozófiával meg esztétikával tömik amúgy sem kisméretű fejét.)

szerda, november 19

A mai nap



Ma egy kicsit elfáradtam, de ennek a fáradtságnak örülök, mert szellemileg is meg fizikailag is elfáradtam. Tessék, egy szóismétlés. Nem csoda, hogy álmos lettem, hiszen reggel, mikor felkeltem, még sötét volt, most meg, mikor hazaértem már sötét volt. Kicsit vicces kimondani, 12 órát voltam távol azért, hogy két órát ott legyek. Jó, ez persze így ebben a formában nem igaz, hiszen a 8.30-kor kezdődő informatika bölcsészeknek nevezetű órám, amin ma tulajdonképpen azt tanulhattuk meg nagyjából, hogyan kezeljünk valamit, amihez szájbarágós használati utasításunk van, ezenkívül ismerjük annak kezelési módszerét. Jó, nem arcoskodom, azért tanulunk Excel-ből olyat is, ami eddig nem került elő, de ha belegondolok, hogy ha arra nem mentem volna, akkor nem ötkor kellett volna kelnem, akkor... Aztán könyvtár, azzal a gyönyörű kandallós, csigalépcsős már-már a Harry Pottert (a filmet) idéző bölcseleti olvasóteremmel, meg a Hócipővel, amibe életemben először olvastam bele. Mindegy is. Aztán elmentem ebédelni. Ezek mindig gombalevest főznek, meg valami főzeléket, amire rácseszerintenek egy húsnak látszó plecsnit. Lehet menni a kínaiba is persze, de nem lehet minden nap olyan finomat enni, na. Aztán konditerem, haha. Azt hiszem, egy kicsit megemeltem magam, vagy mi, lesz holnap izomláz.
De nem is ez a legfontosabb ma, hanem az, hogy már megint boszorkány voltam, Ilyenkor szavazzák meg nekem a seprűt itthon, mindegy is. Szóval a Tv2 akadémia felvételijét áttették december 6-ra. Nemrég azt írtam, csak annyit kérek a mikulástól, nem is 6-án, hanem csak 15-én, hogy legyen felvételi a SZFE-n. Hát az még nem derült ki, de igen vicces, hogy pont 6-ára tették az írásbelit Tv2-ék...

hétfő, november 17

Mi vagyok? 4. rész - különkiadás




Megint előjön a tévé felé hajló énem. Nem elég, hogy állandóan sorozatokkal fárasztom a nagyérdeműt, most még különkiadást is csinálok, már csak az hiányzik, hogy reklámot is tegyek a blogomra. Különkiadás, mert a mai adagnak azt a címet kellett volna adni, hogy Mi leszek?, de az is lehet, hogy Mi lehetek? lett volna a korrekt cím. Jó, így igazából nem is teljesen arról írok, amire a cím utal, mármint amit végül a post kapott, de ez van, egy jól bejáratott brandet olykor így is felhasználnak a tévék.

Szóval történt egyszer, azaz a múlt héten, hogy nekem igencsak rossz kedvem volt, mert vettem egy multifunkciós készüléket, (szkenner, nyomtató, fénymásoló) aminek egyetlen szépséghibája az volt, hogy legfeljebb porfogónak tudtam aznap használni, mivel dobozára apróbetűkkel írták a következő mondatot: "Az USB-kábel nem tartozéka a készüléknek." Logikus is, gondoltam, s ezután nem lepődöm majd meg azon, ha egyszer hűtőt veszek, ha azt írják majd rá: "Az ajtó nem tartozéka a hűtőszekrénynek.".

Szóval rossz kedvem volt, de megérkezett a feloldó hír a Anyától, indul a Tv2 Akadémia. Először nem hittem a fülemnek, aztán megnéztem a neten, és körülbelül olyan érzésem lett, mint amikor továbbjutottam az első fordulón. Jó, eddig még csak a jelentkezést adtuk fel, de írásbelire úgy néz ki megint megyek 29-én, hasonló ügyben, igencsak hasonló emberekhez, mint április 19-én, csak kicsit máshova. Nem akartam róla írni semmit, de gondoltam csak nem ezen múlik már a dolog. Szóval a legszebb az lenne, ha... , na jó, ezt már nem írom le, maradjunk a Tényeknél (hahha): november 29., szombat, Ne vásárolj semmit nap, ezenkívül Tudjál mindent jól nap lesz.

Szóval lehet, hogy megint azt fogom érezni, ami hiányzott június 13. óta, megint van egy kis remény...

vasárnap, november 16

Mi vagyok? 3. rész


Feltünési viszketegségemről

Jó is, hogy kommentelt valaki, eszembe jutott egy-két dolog. Megint alsó tagozat. Nagyon fordulatos, már-már bulvár.

Másodikról lesz szó, ha minden igaz, addigra már kialakítottam a helyem, mindenki tudta, semmi kiszámíthatót nem kell tőlem várni. Persze másodikban még jó tanuló tudtam lenni ilyen magatartással, később már voltak kisebb ingadozások, bár ebben az időszakban már elkezdődött az, ami igen sokáig el is tartott: kezdtem igen sokat küszködni a reáltárgyak megtanulásával. A hármasért feleltem, ha jól emlékszem környezetből, és az a sok könyv feletti sírás; valahogy sokszor eszembe jut manapság. Rájöttem, egészen egyszerűen annyi volt a probléma velem, hogy igencsak lusta voltam. Azokból a tárgyakból, amik mintegy beleszálltak a fejembe, persze, hogy nem volt problémám. Magyarból maximum szabályokat meg verseket kellett tanulni, s azokhoz elegendő volt kisebb erőfeszítés is. A matek azért nem okozott problémát akkor még, mert mivel nővérkém előttem már iskolába járt, azért azokat a dolgokat már tudtam, amiket az első pár évben kellett tudni. Az angollal is így voltam, bár azzal kapcsolatban nincs okom panaszra, mindig éppen olyan tanárom volt ugyanis, akire adott időszakomban szükségem volt. Első angoltanárommal azt hiszem, nagyon jó kapcsolatom volt, talán azért, mert úgymond vele megalapoztam a kapcsolatot a második előtti nyáron egy napközi alkalmával. Leginkább azért, mert be nem állt a szám, emlékszem, kérte, fogadjam meg, egy pár percre csendben maradok, legalább az ebéd idejére. Nagyon fontos szerintem az emberi kapcsolatok kialakulásában az a bizonyos első benyomás. Az is igaz, hogy hallottam én már olyat is, hogy az ember alapállapotban (na, ez lett az én szavam járása is?) mindenkit szeret, és pozitív vagy negatív irányba akkor változhat csak ez az érzelem, ha már tett érte valamit az illető. Megfontolandó. Következő angoltanáromat is ismertem már korábbról. Ő már az istvános angoltanáraim egyike, s ár is igaz, abban az időben biztosan ő volt a legalkalmasabb, rá volt szükségem. Őt fián keresztül ismertem meg, együtt jártunk teniszezni. Ja, igen, ezt még nem említettem, sokféle sportot kipróbáltam míg rájöttem, nem árt ha művelem az eszemet, mert a testi adottságaimra nem számíthatok, bár igen hajlékony vagyok, majdnem fel tudom rakni a nyakamba a lábfejem, s a lótuszülés sem okoz gondot. Ott tartottam ugye, hogy ki volt hetedikben az angoltanárom. Nos tőle megtudtam, hogy there is, there are, meg persze sok mást, de leginkább az Ohio maradt meg bennem, aminek az összes versszakát tudni kellett, s emlékszem arra a vasárnapra, amikor egész nap azt gyűrtem, nehogy egy szót kihagyjak. Következő angoltanárom tanulni tanított, meg felelni, ő sem időzött sokáig életemben. Aztán jött a kamaszkor angoltanára, akivel olyan pofátlanul szemtelen voltam, annak ellenére hogy fiamnak hívott, hogy azóta is lelkiismeret-furdalásom van, főleg azért, mert igaz, hogy angolból nem akkor haladtunk a leggyorsabban, mikor ő tanított, de azért az életről sokat tanultunk, nem kétséges. Az Erzsébet parkban tartottuk az utolsó órát, nem tudtuk, hogy nemcsak az év utolsó órája vele, hanem az utolsó óránk vele úgy általában. Azt mondta, nőjek nagyra, nem is értettem, miért mond ilyet, hisz csak nyáron nem látjuk egymást. Aztán jött az utolsó angoltanárom, akinél jobbat érettségi és nyelvvizsga előtt elképzelni nem tudtam volna. Őszinte, emberi, partner. Ja, és ugyan nem tudok róla, de örülök neki.
Nos nem is tudom honnan jutottam ide, vagyis tudom mit akarok kihozni ebből a bejegyzésből, de valahogy elvitte a cica a fonalat. Feltünési viszketegség.

Hát, - bár háttal nem kezdünk mondatot, mert akkor valaki azt mondja rá, hogy has - emlékszem még arra, mikor a napköziben különböző produkciókat adtunk elő a havi szülinapozásokkor, Aqua Barbie Girl koreografálva, Doctor Jones előadva, s a Spice Girls performanszok. Volt persze Hip Hop Boyz tátika is, aminek rendezője voltam, neveket nem mondok, kik vettek benne részt, zsindely van a háztetőn. Az ember ilyen múltbéli tetteivel kapcsolatban gondolja azt, jobban jár, ha önszántából bevallja, mert más jobban kiszínezné esetleg, és különben is, nem rossz az, ha az ember ismeri az önirónia intézményét.

Bulváros témákat ígértem önelemzésem mostani részébe. Jöjjenek a nők. Neveket nem mondok, mert megint előfordulhat a födém felett ly-nal végződő tetőfedő. Félreértés ne essék, ezek még mindig az általános iskolai évek, azt hiszem ilyen téren ezek voltak a legtermékenyebbek, ja, ezt se értse félre senki. Szóval volt egy lány, akivel nem is tudom mettől, nem is tudom már meddig, "együtt jártunk". Ő van a háztetőn, úgyhogy legyen elég ennyi, hozzá kapcsolódik a Reflektor magazinba illő eset, van hozzá másik szereplő is, hívjuk D-nek. Napköziben voltunk, esett a hó. Vastag hótakaró lett a havazásból, hóangyal készítésére csábított a helyzet. A gond csak az volt, hogy mellettem D. volt, aki ugyan lány volt, de a barátomnak tekintettem, semmi másnak, bár később kiderült, ő azért nem. Szóval együtt csináltunk hóangyalt, ám vigyázó szemeit az udvarra vetette az ablakból a "barátnőm", s itt kezdődött a Mónika vagy Győzike showba illő hepaj, kár, hogy nem készült róla felvétel. Mi voltunk a szemetek, a lyány mellé, akit rútul "megcsaltam", nők serege állt, ez lehetett volna a modernkori Dorottya, lehet hogy éppen Fársángra készültünk.

Szóval felléptem és megcsaltam, botrányaim voltak akkoriban, mára igazán mulattató ezekre visszagondolni, ma meg mindenből olyan nagy ügyet csinálok. Én is csak hülyébb leszek.