vasárnap, november 9

Kí-Csi-Pi


Újabb recept a GbZ-view-n.
Következő receptemet azok figyelmébe ajánlom, akiknek cseppet elegük van a standard vasárnapi kajákból, vagyis könyöktájt rántott hús alakú duzzanatai alakulnak ki, esetleg fürdőszobájában a csapból húsleves folyik, s a csatornát eldugítja a cérnametélt.
Nyáron olykor előfordult velem, hogy arra kényszerültem, hogy a Lőrinc utcában található kínai büfében kellett ebédelnem. Valahogy megszerettem az ottani kajákat, nemrég már írtam, mennyire szeretem, hogy a nyelvem minden táját kényeztetik ezek az étkek, s valahogy sosem leszek tőlük olyan gyomornehéz, mint egy vasárnapi rántott hús parti után.
Ezen a vasárnapon kínai csirkeszárny pikánsan készült a szokásos rántott hús mellé, mert azért készült az is, nem mindenki olyan ínyenc mint egyesek. Nem mondom, egy-két magyar konyhákban nem biztosan meglévő alapanyagot be kell szerezni, de ezek sokáig használhatóak, mert nem kell nagyon meglöttyinteni ezeket a hozzávalókat.
Addig még teljesen kompatibilis a magyar spájz a kínai konyhával, amíg csak mézre van szükség, citromlére, fokhagymára, sóra, esetleg narancslére. Szójaszósz és chilipor már nem biztosan található a hazai éléskamrákban, de kis leleményességgel helyettesíthető egy-két hozzávaló, bár ezzel mélyen nem értek egyet, mindenki maga dönti el, hogy lusta-e elmenni a szomszédos üzletekbe vagy sem... (Bocsánat, kicsit kényelmes lettem, mióta ilyen paradicsom nyílt mellettünk, bár a járdát hiányolom...)
Szóval a csirkeszárnyakat megmossuk, legyantázzuk, esetleg epiláljuk, ha nem végzett volna hibátlan munkát a hentes. Egyik csontját a másik mögé helyezzük, ezzel kapjuk meg azt a stabilitást, amely sütés közben igen előnyös tulajdonsága lesz szegény tetemünknek. Ezután besózzuk és chiliporozzuk, (én ezúttal Tabasco szószt hasnáltam a por helyett, mert a Teszkóig ezért nem gyalogolok, az Aldi meg még nem nyitott ki, majd csak 20-án, asszem.) pihentetjük, hadd izzadjon meg.
Most csináljuk azt, aminek kicsit furcsa kinézete lesz, de annál finomabb lesz. Felvágunk milliméterszer milliméteres darabokra 4 gerezd fokhagymát, beletesszük egy kis tálba. 2 evőkanál citromlé és narancslé lesz a következő szereplő, őket összeházasítjuk a fokhagymával, majd megbolondítjuk 2 ek. mézzel, 2 ek. szójaszósszal, összekeverjük.
Kb. 10-12 szárnyunk van, ha ezt még nem mondtam volna, pirosra sütjük őket ha lehet, grillolajban. Ha pirosak a szárnyak, rájuk zúdítjuk a kínai kultúrát, hogy mindegyikre jusson, aztán lefedjük, pároljuk 5 percig. (De lehet, hogy ez még sütés!)
Ezzel kész is vagyunk, ha nagyon ügyesen akarjuk felhasználni a csirke alatt megmaradó löttyöt, akkor salátakeverékre öntjük, s azt akár köretként is tálalhatjuk, de azért lehet rizzsel is enni, vagy sült krumplival, mi utóbbival tettük. Jó étvágyat!
Na, ki csípi?

Nincsenek megjegyzések: